September 2021

Op zaterdag 11 september 2021 vindt de landelijke Open Monumentendag plaats. Deze dag heeft tot doel de publieke belangstelling voor monumenten en andere karakteristieke en beeldbepalende panden te vergroten. Door corona is er dit jaar minder aanbod van openstellingen. Open in Sijbekarspel: de Protestantse kerk en langhuisstolp ‘Akerendam’.

Zoals ieder jaar is de Protestantse Kerk van Sijbekarspel open voor bezichtiging. De kerk is een rijksmonument en dateert waarschijnlijk uit de 12eeeuw.
Door de historische vereniging is in de kerk een tentoonstelling gemaakt over ’75 jaar vrijheid’. Deze kon vorig jaar niet doorgaan wegens corona.
De basis van deze tentoonstelling zijn een aantal informatieborden over de oorlogsjaren in West-Friesland en in Sijbekarspel en Benningbroek in het bijzonder. Daarnaast wordt het ‘onderduiken’ extra benoemd. Op een kaart van Sijbekarspel-Benningbroek wordt zichtbaar gemaakt waar onderduikers allemaal stiekem een plek vonden. Wij zijn druk bezig om alles bijeen te brengen; steeds komt er weer nieuwe informatie. Wij als historische vereniging vinden het belangrijk om deze verhalen door te geven, zodat wij allemaal beseffen en ervaren hoe kostbaar het is om in vrijheid te kunnen leven.

Het thema van Open Monumentendag 2021 is ‘Mijn monument is jouw monument’. Dit is wonderwel van toepassing op deze tentoonstelling. Wij vertalen het naar ‘Mijn huis is jouw huis’.
Verder hebben we foto’s en verhalen van bruidsparen die in de oorlogsjaren getrouwd zijn. Daarop is weer van toepassing het begrip ‘mijn en jouw zal nu samen onszijn’.

Dat sluit weer naadloos aan bij het verhaal van evacués na de onderwaterzetting van de Wieringermeerpolder op 17 april 1945. Toen vonden 22 mensen onderdak bij de familie Stins op het Hogeland. Zij kwamen daar met paard en wagen met daarop huisraad, machines en wat ze zo gauw nog konden redden. Een verslag van deze angstige dagen en de vlucht voor het water is in het bezit van Cees Stins. Hij vertelt hierover.

Aan de Westerstraat nr. 79 staat de monumentale boerderij ‘Akerendam’, een huis met geschiedenis. Deze West-Friese langhuisstolp is vermoedelijk gebouwd rond 1600. Vele bewoners, waaronder Adriaan Huygens aan het begin van de 19eeeuw, hebben in deze mooie boerderij gewoond.
Op 11 september is er 2x een rondleiding door Willemieke Ottevanger, die er samen met haar moeder woont. De tijden van de bezichtiging staan in de Open Monumentenkrant, die de gemeente Medemblik gratis huis-aan-huis bezorgt. Ga op pad en bezoek de vele monumenten van de gemeente Medemblik. Zo laat u aan de eigenaren zien dat de inzet voor behoud van hun monument wordt gewaardeerd.

De openingstijden in het kerkje van Sijbekarspel, zoals die nu zijn gepland:
Vrijdag 10 september: ledenbijeenkomst met de officiële opening van de tentoonstelling
Zaterdag 11 september: van 11.00 tot 17.00 uur
Zondag 12 september: van 14.00 tot 17.00 uur
Alles onder voorbehoud van de dan geldende coronaregels.