September 2018

Tegels, Souvenirs en Delfts Blauw

Zaterdag 8 september is het Open Monumentendag, met als thema “In Europa”.

De volgende gebouwen zijn die dag van 11.00 tot 17.00 uur te bezoeken:

De Veermanshoeve, Vekenweg 1, Sijbekarspel. Deze boerderij vindt zijn oorsprong in 1647 In het jaar 1647 stond er in Sijbekarspel op de Vekenweg no. 1, hoek Westerstraat, een stolpboerderij ‘De Veermanshoeve’. Nu in 2018 draagt deze stolp nog steeds die naam.

Het was vroeger zo dat als de boerderij vrij van schuld was, er een mooie ronde schoorsteen op het dak van de boerderij werd geplaatst en dat is bij deze boerderij in 1871 gebeurd. Een prachtige schoorsteen met een mooie grote steen waar een met goud gekroonde koe op staat met de datum anno 1871. Tijdens een verbouwing zijn er vier mooie, gave tegels en heel wat scherven uit 1650 gevonden. De tegels zijn ingelijst en hangen nu naast de kachel. Ook de oude, nog gave haardplaat heeft een mooi plekje gekregen.

Er werd altijd aan huis geslacht en de hammen en de worsten werden in de schoorsteen gerookt. Voor het laatst gebeurde dat in november 1945. Ook werd er boter en kaas gemaakt, maar dat is allemaal geweest. Het vee is weg en er wonen nu twee gezinnen. Wat voorheen de koegang was, is nu een mooie woning geworden.

De Hogelandshoeve, Het Hogeland 13, Benningbroek. Deze boerderij dateert uit 1875 maar ook voor 1875 is hier altijd bewoning geweest vanwege de hogere ligging van het land. In de 16e eeuw zou hier een herenhuis hebben gestaan. De naam van het huis of weg zou refereren aan de naam van de toenmalige eigenaar, de heer Hogeland of de heer Van het Hogeland, afkomstig uit het nabijgelegen Wognum.

Tot rond 1970 was de stolp in gebruik als kleinschalig veehoudersbedrijf, toen in handen van de familie Laan. Sinds 2003 hebben Han & Jay van de boerderij, nu verscholen tussen het groen van een inmiddels volwassen boerderijtuin, een oase van rust gecreëerd rondom hun passies: het verzamelen en verkopen van oud glaswerk en kristal uit Nederland en Europese buurlanden (periode 1910 – 1970), hun liefde voor het kweken van tuinkruidenplanten, het bereiden van ambachtelijke jams en chutneys en het organiseren van creatieve workshops. Tijdens Open Monumentendag is binnen is een bijzondere glasverzameling opgesteld, niet alleen voor bezichtiging, maar vele items zijn ook te koop.

Ned. Hervormde Kerk, Westerstraat 42, Sijbekarspel. Tentoonstelling van Delfts Blauw, Tegeltjes en Souvenirs.

De kerk dateert waarschijnlijk uit de eerste helft van de 12de eeuw en was van oorsprong een vereenvoudigde uitgave van de Michaels kerk op Wieringen. Een kerkzaal oost-west, met aan de oostkant achter de preekstoel een iets lager en smaller koor. In de 15de eeuw werd daar een stenen toren met dito spits voorgezet. Toen in 1547 het dak vernieuwd moest worden, zijn de muren een meter hoger opgetrokken, zodat er gotische ramen in geplaatst konden worden. Het jaartal in het sluitstuk boven de preekstoel getuigt hiervan. De koperen kroonluchters en de preekstoel dateren uit de 17de eeuw. In de gesneden panelen van de preekstoel zijn de wapens van Sijbekarspel (midden), Hoorn, Enkhuizen, Medemblik en Alkmaar te zien. Het ‘van Dam’-orgel dateert uit 1883 en heeft nog zijn oorspronkelijke romantische toonzetting.

Tijdens Open Monumentendag wordt er koffie en thee in de kerk geschonken.

Het is voor ons als bestuur van de Historische Vereniging een uitdaging om het mooie oude, dat er in onze dorpen is, te koppelen aan het thema “Europa”. Waar zijn of waren wij Nederlanders goed in? Wat is bekend over onze grenzen heen? Dat is onder andere Delfts Blauw aardewerk. Zo kwam het idee om een verzameling Delfts Blauw tentoon te stellen in de kerk van Sijbekarspel. Daarom een oproep aan onze leden en dorpsgenoten: Heeft u Delfts Blauw aardewerk en mogen wij dat gebruiken voor de tentoonstelling op Open Monumentendag, neem dan contact met ons op.

Dan zijn er nog Tegeltjes, soms ook Delfts blauw of paars of in nog meer kleuren. Ook dat zou een onderdeel kunnen zijn van de tentoonstelling. Als laatste willen wij onder de aandacht brengen: Souvenirs. Heeft u een herinnering meegebracht van uw reizen of vakantie in Europa of in eigen land; ook deze zouden wij een plekje willen geven op de tentoonstelling. Misschien heeft u wel een drie-in-één: een Delftsblauwe tegel, dat ook nog een souvenir is! Laat het één dag “te pronk staan” in de Ned. Hervormde Kerk van Sijbekarspel. Contactpersoon: Annie Vlaar, tel. 0229-951020, email: annievlaaroudeman@gmail.com.

Wij verwelkomen u graag op Open Monumentendag, 8 september, tussen 11.00 en 17.00 uur.