Oktober 2021

Op vrijdag 10 september kwamen, voor het eerst sinds november 2019, de leden van de historische vereniging weer bij elkaar. De bijeenkomst vond plaats in het kerkje van Sijbekarspel en stond in het teken van de tentoonstelling ’75 Jaar Vrijheid’, die wegens corona steeds was uitgesteld. Deze tentoonstelling was ook te zien tijdens de Open Monumentendagen op 11 en 12 september.
Voorzitter Lou Klaver mocht op de bijeenkomst zeer veel leden verwelkomen.

De officiële opening van de tentoonstelling werd verricht door Jan Smit, voorzitter van het Westfries Genootschap. Jan memoreerde in zijn toespraak wat oorlog met mensen doet. Wie kun je in die angstige tijden nog vertrouwen? Hoe klein is het verschil tussen goed en kwaad? Wat is de juiste beslissing op dat moment? Het overleven in die oorlogsjaren ging alleen door te zorgen voor en te delen met elkaar. Ook in deze tijd is dit thema actueel. Vrijheid is ook nu kwetsbaar.
Door de dorpsvlag weg te trekken van de plattegrond van Sijbekarspel-Benningbroek opende Jan Smit officieel de tentoonstelling. Op deze kaart staan de huizen met foto en korte tekst vermeld waar, voor zover bij ons bekend, in de oorlog onderduikers waren ondergebracht. Dat sloot mooi aan bij het thema van Open Monumentendag ‘Mijn monument is jouw monument’, door ons geïnterpreteerd als ‘Mijn huis is jouw huis’.
Daarnaast stonden er diverse borden opgesteld met daarop afgebeeld gebeurtenissen uit de oorlog in West-Friesland. Verder nog vier borden met beeld en verhalen uit Sijbekarspel en Benningbroek. Er waren door diverse leden voorwerpen en foto’s uit de oorlog ter beschikking gesteld. Ook de Yad Vashem penning, waarmee de familie Broers-Commandeur is onderscheiden, was aanwezig.
We hebben onderzoek gedaan naar bruidsparen die in de oorlog toch gingen trouwen. Van maar liefst 26 paren was er een trouwfoto, een gezinsfoto en een kort verhaal.

Na de officiële opening vertelde Jelte Oosterkamp het verhaal van de onderwaterzetting van de Wieringermeer op 17 april 1945 door de Duitsers. Hoe 22 mensen met heel hun hebben en houwen onderdak kregen bij de familie Stins op het Hogeland. Cees Stins zou dit zelf komen vertellen, maar was helaas de dag ervoor ziek geworden.
Na een drankje was het een gezellig samenzijn en de tentoonstelling werd met belangstelling bekeken. Dat was ook zo op de dagen van Open Monumentendag. Bijna 250 belangstellenden hebben dit weekend de tentoonstelling bezocht.

Het bestuur kijkt terug op een geslaagd weekend; het was een goed besluit om alsnog de oorlog en bevrijding te herdenken.