Oktober 2017

Open Monumentendag 2017 is succesvol verlopen. Wel 100 mensen van in en buiten onze dorpen kwamen bij ons kijken en luisteren.

In de kerk van Sijbekarspel genoten ze van een gedeelte van de Dorpsfilm uit 2006 “Het Boerenleven”. Dan was er ook nog een compilatie van oude dorpsbeelden. Veel interesse was er voor de tekening van Saskia Vriend-Boekschoten. In haar jeugd kwam zij vaak logeren in West-Friesland. Ze raakte onder de indruk van de vele mooie stolpen. In 1963 maakte zij een tekening van wel 2 meter lang. Het werd een denkbeeldig dorpslint met daarlangs de meest mooie stolpen en gebouwen uit West-Friesland.

Aan de overkant van de kerk hielden Sonja en Sam open huis in hun stolp. Ze vertelden de bezoekers over de historie van deze plek en het huis, de restauratie en de vondsten. Zeer de moeite waard.

Even verderop was het atelier van Leentje Linders in de O.L. School open. Zij gaf wel 4x een demonstratie van hoe een ets tot stand komt. Een kunstvorm die al eeuwen oud is. De vele belangstellenden genoten ervan.

Het  bestuur van de Historische Vereniging bedankt Leentje, Saskia, Sonja en Sam voor hun deelname aan Open Monumentendag.

Wij als bestuur zijn nu druk bezig met de voorbereidingen voor de Kroniek 2017. Deze wordt gepresenteerd op onze najaarsledenbijeenkomst op 24 november. Noteer alvast de datum. Leden krijgen een uitnodiging.