November 2020

Op het ogenblik hebben wij in de samenleving te maken met veel zaken die nu niet mogen of kunnen. Laten we ons als historische vereniging richten op wat wel mogelijk is. Dat is voor ons het klaarmaken van de Kroniek 2020. Zoals altijd weer veel werk voor de redactie en vormgeving. Gelukkig zijn er trouwe schrijvers en ook weer een paar nieuwe, die het de moeite waard en ook leuk vinden om hun verhaal aan ons toe te vertrouwen. Op deze manier blijft de geschiedenis van onze dorpen bewaard. Zo kunnen leden en overige geïnteresseerden hiervan kennisnemen en genieten.

Wat kunt u zoal verwachten van de Kroniek 2020. Een korte opsomming. Er zijn deze keer veel oorlogsherinneringen, zoals die van Joop Schut. Zijn vader werkte bij een Duitse firma, een groothandel in tabak in Amsterdam. Op last van de bezetter ging het bedrijf gewoon door. De stiekem meegenomen tabak kon zijn vader ruilen voor melk voor de kleine Joop bij boeren in de omgeving van Amsterdam.
Dan is er een verhaal van Evert Oudt, waarin wordt verteld hoe hij in de oorlog op creatieve wijze fietsen repareerde in de werkplaats van Cees Conijn.
Er is een interview van Willemijn Bos met Gré Back-de Vries, een dochter van de populaire huisarts dokter de Vries. Ze vertelt o.a. over hoe deskundig haar vader was; hij was zijn tijd ver vooruit. Huisartsen uit de omgeving stuurden moeilijke patiënten naar hem toe. Hij bedacht overal oplossingen voor. Dag en nacht stond hij klaar om te helpen. In het geheim verleende hij eerste hulp aan onderduikers en gewonde piloten van neergeschoten vliegtuigen. Hij is na een huisdoorzoeking door de Duitsers meegenomen en in de gevangenis gezet. Zijn gezin wist lange tijd niet hoe het met hem was en waar hij gevangen zat.

Derk Mekkering schrijft over burgemeester Kunnen, die tijdens de oorlogsjaren, zoals zo vele mensen, verkeerde keuzes maakte.
In de oorlog trouwen, dat deden vier bruidsparen gezamenlijk op dezelfde dag, een verhaal over een bijzondere bruiloft.
Als laatste over de oorlog het verhaal over een meisje dat uit de randstad in West-Friesland bij de familie Bakker kwam aansterken.

Maar de Kroniek verhaalt niet alleen over de oorlog. Jan Slagter, die speurend in de genealogie van zijn familie ontdekte dat zijn vrouw Tineke Appel familie van hem is.
Gré Mantel schrijft over de geschiedenis van een timmermanszaak, later bekend onder de naam De Winkelhaak. Het verhaal over deze timmermanszaak in de Kerkebuurt van Sijbekarspel bestrijkt bijna 200 jaar.

Dan was er eens een onderwijzeres van de O.L. School in Sijbekarspel, juf Bakker. Ze heeft op veel leerlingen diepe indruk gemaakt. Trix Stompedissel-Rentenaar herinnert zich de handwerkles van juf Bakker.

Waar hebben we het nog meer over? Over huishoudschorten en de grote schoonmaak. Over de dorpswinkel, die op 21-3-2012 officieel geopend werd. De nog jonge geschiedenis is vastgelegd door Rens Opbroek.
En ja, over coronatijd, hoe houd je contact met je kleinkinderen, als je niet meer bij ze mag zijn? Anneke Helder schreef brieven aan hen en haar kleinkinderen schreven aan haar terug.

Al met al een Kroniek om naar uit te zien. De leden krijgen hem thuisbezorgd.
Wanneer u interesse heeft en geen lid bent, kunt u de Kroniek bestellen of lid worden. Opgave bij Lou Klaver, tel. 591290 of info@lijnendoordetijd.nl. Bekijk ook eens onze website www.lijnendoordetijd.nl.