Maart 2020

Tentoonstelling 75 jaar Leven in Vrijheid.

Tijdens de tentoonstelling 75 jaar Leven in Vrijheid willen we de algemene informatie over de oorlog, de bezetting, het verzet en de bevrijding aanvullen met lokale verhalen, foto’s, gebeurtenissen en voorwerpen. Hoe waren die vijf bezettingsjaren, wat betekende het om niet meer vrij te zijn?

Wij hebben een oproep gedaan in de vorige dorpskrant voor verhalen en voorwerpen. Dat liep geen storm. Daarom brengen wij dit opnieuw bij u onder de aandacht.

In de oorlog moesten jonge mannen op bevel van de bezetter wachtlopen langs de spoorlijn van de stoomtram Hoorn-Medemblik. Die spoorlijn was heel belangrijk voor de aan- en afvoer van materialen. De persoon die wachtliep werd ervoor verantwoordelijk gehouden dat er geen sabotage werd gepleegd op zijn gedeelte van het traject. Geen prettige klus bij nacht en ontij. Ter herinnering hieraan is er een gedenktegel gemaakt. Wij waren er bijna één op het spoor, maar helaas liep dit op niets uit. Wie heeft van dit verhaal gehoord en kan erover vertellen. Het allermooiste zou zijn wanneer er ook een tegeltje boven water komt.

Zo zijn er vele verhalen. Zo waren er ook gaarkeukens in Sijbekarspel en Benningbroek. Wie weet hier nog van en kan erover vertellen. En hoe kreeg je toestemming om het dorp uit te gaan? Wie zijn vader was in die eerste oorlogsdagen soldaat en kreeg na de capitulatie een groot verlofpas en moest zich dan melden bij de burgemeester in zijn woonplaats. We weten er van één, maar er zijn vast meer dorpelingen die dat hebben meegemaakt.

 

Voor het aanmelden van gesprekken of het beschikbaar stellen van materialen kunt u contact opnemen met Annie Vlaar-Oudeman, tel. 0229-591020 of mail annievlaaroudeman@gmail.com.

 

Tentoonstelling “75 jaar Leven in Vrijheid”: van 5 mei t/m 17 mei in de Protestantse kerk in Sijbekarspel.

Jaarvergadering: 9 mei 2020, locatie Kerk in Sijbekarspel (in tegenstelling tot eerdere aankondiging zijn datum en locatie gewijzigd).