Juni 2024

Op 18 mei jl. was weer onze jaarlijkse dauwtrapwandeling. We troffen die dag fantastisch weer. De 43 deelnemers waren gast bij Kees Vlaar op Oosterstraat 41. Tijdens de ontvangst in de boerderij was er koffie en thee met zelf gebakken cake van Jantien en vertelde Kees aan de hand van oude kaarten en foto’s over het ontstaan van het ‘Vlarenland’. Ook werd een beeld geschetst van hoe de buurt er vroeger uitzag. Voor velen, die de buurt nog vanuit de jeugd kennen, waren de verhalen zeer herkenbaar.

Tijdens de wandeling door het land was Cees Stins onze gids. Hij vertelde o.a. dat het voor een leek misschien lijkt alsof de weilanden in onze omgeving zo vlak zijn, maar het peil in Benningbroek ligt maar liefst 1 meter hoger dan in Midwoud. Door een ingenieus waterbeheersingssysteem van dammen met schuiven in de sloten kan er ingegrepen worden om niet al het water naar lagergelegen gebieden te laten lopen, maar ook het nodige vast te houden in de eigen omgeving.

Onderweg, midden in de weilanden, probeerde Cees Stins de aanwezigen zich te laten indenken hoe het beeld er vroeger op zo’n ochtend heeft uitgezien; zeven boeren die, elk op hun eigen manier, bijv. middels paarden of op de trekker, het land introkken om hun koeien te gaan melken. Dan zag je de collega’s in de omtrek allemaal bezig met melken. Eén van hen zong graag tijdens het werk en de klanken van zijn gezang waren tot in de wijde omgeving te horen.

Na afloop van de wandeling stonden als verrassing de ontbijttafels buiten gedekt en konden de aanwezigen aanschuiven voor een heerlijk ontbijt met belegde broodjes, uiteraard ook met kroket. Dit was wederom prima verzorgd door Bob en Jantien. Lou heeft weer de nodige foto’s en films gemaakt, die op een van onze komende bijeenkomsten zeker zullen worden getoond.

Lida Admiraal-Peper