Juni 2018

Zaterdag 19 mei om half 6 in de morgen bij de Beukenhof van Jaap en Anita Bontekoning. 58 Vroege vogels doen mee aan onze 13e dauwtrapwandeling. Na een heerlijk kopje thee of koffie met krentenbrood of koek, verzorgd door Anita en Jaap, start onze wandeling. Eerst door de stal waar zoon Peter deze keer de koeien melkt. Jaap loopt met ons mee door het grasland. Omdat hij door de fosfaatregeling minder koeien mag melken, heeft hij al zijn grasland niet nodig; 10 ha. verhuurt hij voor aardappelen en tulpen.
Onderweg zien we hoogteverschillen van het land. Daarom zijn er verschillende waterkeringen met een overloop op pomp. Dit is om overal de juiste waterstand te hebben. Achterin het land is een sloot die al het water afvoert richting Medemblik. Deze sloot heeft een brede vlakke plas/drasberm. Deze loopt onder bij hoog water.
Bollenland wordt beregend, aardappelen niet, vanwege mogelijke besmetting met bruinrot. Dit leren we allemaal van Jaap. We gaan weer terug richting Westerstraat, maar dan over het land van Rob Admiraal. Die wacht ons op, hij onderbreekt het melken voor ons. Hij vertelt ons over zijn bijzondere “Fleckvieh” koeien. Deze komen van oorsprong uit het Alpengebied. Het is van het ras Simmentalers. Ze zijn roodbont met een witte kop. Ook wel de “Milka koe” genoemd. Rob ging hier mee fokken, omdat het een sterke koe is met een regelmatige productie en niet zo gevoelig voor ziektes. Maar heel belangrijk tegenwoordig is dat deze koeien a2 melk geven. Dat is melk, die mensen met een lactose-intolerantie wel kunnen drinken.
Daarna was er nog een bezoek bij de firma Oudt. In dit familiebedrijf doet Simon de Constructie-afdeling. Jaren terug is dat begonnen met het maken van grote ijzeren stellages voor Joop v/d Enden Producties. Dat waren constructies voor musicals of shows. Via contacten maakt hij nu van alles van aluminium, roestvrijstaal of ijzer. Zo maken zij winkelinterieurs, gevelbekleding, of constructies voor een lift; niets is bij Simon onmogelijk. Nu is hij zelfs met meubels bezig, dit is in opdracht, en hij doet dit samen met Vlaar Interieurbouw. Ze hebben ook werk buiten onze grenzen.
Zowel Jaap met zijn fokkerij, Rob met zijn Fleckvieh koeien en Simon met zijn unieke constructies, zijn ondernemers met een blik over de grenzen.

Na al deze leerzame verhalen spoedden wij ons naar de Roode Leeuw, waar Bob en Jantien ons verwenden met heerlijke broodjes, koffie en een kroket. Wij bedanken ze met een liedje en wensen ze nog vele jaren samen in goede gezondheid en geluk.
Voor ons als Historische Vereniging sluiten wij het tijdperk Roode Leeuw hiermee af.

Dank aan iedereen die meegewerkt heeft aan deze bijzondere dauwtrapochtend.

Ook staat er weer een scanmiddag gepland en wel op woensdag 6 juni 2018 van 14.00 – 16.00 uur bij Lida Admiraal-Peper, Westerstraat 78. Heeft u foto’s met personen of dorpsgezichten betreffende onze dorpen Sijbekarspel-Benningbroek, neem ze mee. Wij stellen het op prijs wanneer u thuis al de bijbehorende gegevens heeft opgeschreven. Wij scannen de foto’s, welke u dan weer mee naar huis kunt nemen. Vervolgens zorgen wij ervoor dat uw foto in de beeldbank wordt opgenomen. Dus van harte welkom op 6 juni a.s.