Januari 2023

Skouwerkloppie 2022 voor Tonny Badoux en Rens Opbroek


Op 25 november 2022 was onze najaars-ledenbijeenkomst. Een geweldige opkomst, onze waarnemend voorzitter Jelte Oosterkamp kon 52 leden en enkele belangstellenden verwelkomen. We begonnen deze bijeenkomst met een lezing van Peter Swart. Deze ging over de opstand van 1572 in de Nederlanden, met als uitgangspunt 15 archiefstukken die het Westfries Archief in bezit heeft. Een interessant verhaal.


Na de pauze was het na twee jaar weer mogelijk het ‘Skouwerkloppie’ uit te reiken, deze keer voor het echtpaar Tonny Badoux en Rens Opbroek. Zij verdienen dit 16e‘Kloppie’ voor hun inzet voor een leefbare samenleving in onze dorpen.
Toen ruim 10 jaar terug het dorpswinkeltje werd geopend, was Tonny de drijvende kracht hierachter. Bij de verbouwing van het dorpshuis in 2012 kwam er een ruimte beschikbaar voor een winkeltje, maar voordat het zover was moest er heel wat gebeuren. De inrichting, het assortiment, een bestuur en een grote groep vrijwilligers bij elkaar krijgen en houden. En dat lukt dus al meer dan 10 jaar; grote klasse Tonny.
De man van Tonny is Rens Opbroek. Rens is voorzitter van de Kerkenraad van de Protestantse Gemeente Het Vierkant. Daar horen de kerken van ons dorp onder. Na een fusie met Nibbixwoud en Wognum liepen de zaken bestuurlijk niet zo soepel. Rens werd voorzitter en als goede verbinder zorgde hij voor een frisse wind en goede sfeer, altijd met aandacht voor de mens achter de bestuurder. Een fusie gaat nou eenmaal nooit zonder emoties. Ook nu staat de Kerkenraad weer voor moeilijke beslissingen die betrekking hebben op de kerken van Benningbroek en Sijbekarspel.
Dit Skouwerkloppie voor Tonny en Rens is een beloning voor het gedane werk en een aanmoediging om hiermee door te gaan, met als inzet een leefbare dorpsgemeenschap. Ook deze keer heeft Leentje Linders een mooie oorkonde gemaakt met daarop de motivatie voor dit 16eSkouwerkloppie. Zeer verrast namen Tonny en Rens de prijs in ontvangst.


Hierna waren er soep en broodjes en werd er gezellig gepraat. Tot slot was er de presentatie van de nieuwe Kroniek. 
Het was een geslaagde bijeenkomst.


Namens het bestuur,
Annie Vlaar-Oudeman.


Het bestuur wenst haar leden en dorpsgenoten een goed 2023.