Februari 2022

Vanwege corona is de vereniging nog altijd beperkt in het plannen van activiteiten naar de leden toe. Daarom deze ‘thuiswerkopdracht’.

 

Mijmeringen over een tafelkastje.

Voor de rubriek ‘vergeten voorwerpen’ wil ik het tafelkastje bespreken.

Een tafelkastje is veelal gemaakt van een eenvoudige houtsoort. Het is rechthoekig, breedte ca. 80 cm, diepte ca. 40 cm en de hoogte ca. 75 cm. Het heeft aan de twee smalle zijkanten een laadje en een deurtje. Het woord zegt het al, het kastje stond voor de tafel. Vroeger stond de tafel in de woonkamer meestal voor het raam vanwege het licht van buiten.

Het kastje heeft een vrouwen- en een mannenkant. De vrouw en de man des huizes hadden ieder hun eigen leunstoel opzij van de tafel aan het raam. Als zij dan in die stoelen zaten om uit te rusten van het werk van alledag, was het handig om allerlei spulletjes bij de hand te hebben. De vrouw bewaarde in het laadje met knopje vaak haar naaigerei, knopen, bril en een beurs. In het kastje daaronder wat verstelwerk, breiwerk, kapotte sokken etc.

Aan de mannenkant had het laadje een sleutel opdat deze kon worden afgesloten. Hierin bewaarde hij zijn geldboek en papieren. Het kastje was voor rookgerei, zoals tabak, sigaren, en pijpen en misschien wel een kruidenbittertje.

 

Het tafelkastje dat in mijn bezit is heb ik niet van mijn opoe maar van mijn overbuurvrouw Fransien Tensen-de Boer. Ons aller juffie Fransien van de kleuterschool ‘de Kwekkelaar’ en later ‘de Kraaienboom’ is vorig jaar op 13 mei overleden.

Ongeveer 30 jaar terug zette zij het oude gehavende donkerbruine kastje als grofvuil aan de weg. Ik zag dat en mocht het hebben. Met wat andere spullen is het toen geloogd en gerepareerd. Van wie Fransien dit kastje heeft gekregen is mij niet bekend, maar misschien weet iemand dat. Of heeft u meer informatie over dit meubelstuk, of herinneringen, gewoon aan vroeger. Wat stond er bovenop? Wat was de kleur van de kastjes, waren er luxe en gewone uitvoeringen?

Ik hoor dit graag, dan maken we er een mooi verhaal van voor in de nieuwe Kroniek.

Namens bestuur en redactie,
Annie Vlaar-Oudeman