Februari 2020

OPROEP voor foto’s, verhalen en voorwerpen uit de oorlogsjaren.

 

75 Jaar leven in Vrijheid

 

Dit is het thema van een tentoonstelling die de historische vereniging gaat organiseren in de Protestantse kerk van Sijbekarspel.

Naast algemene informatie over de oorlog, de bezetting, het verzet en de bevrijding willen wij dit aanvullen met lokale verhalen, foto’s, gebeurtenissen en voorwerpen. Hoe waren die vijf bezettingsjaren, wat betekende het om niet meer vrij te zijn? Er kwamen bevelen, verordeningen en regels, de bezetters wilden een totale controle op de bevolking. En intussen ging het dagelijkse leven gewoon door. Langzamerhand veranderde alles. Jonge mannen werden opgeroepen om arbeid te verrichten voor de Duitsers, boeren die hun grasland moesten omploegen om graan en aardappelen te verbouwen; een leger moest eten. Spertijd, verduistering van huizen, schaarste aan alles, nauwelijks brandstof, benzine en elektriciteit. Inkwartiering van soldaten, vordering van paarden, vrachtauto’s en landbouwvoertuigen.

 

Heeft u dat meegemaakt of kent u verhalen over die tijd van mensen die dat hebben meegemaakt, wij willen graag die verhalen horen. Zijn er voorwerpen of persoonlijke documenten, wellicht wilt u deze uitlenen, zodat wij een mooie aansprekende tentoonstelling kunnen maken, om te laten zien hoe het was om in onvrijheid te leven, en te gaan beseffen hoe kostbaar en kwetsbaar het leven in vrijheid in deze tijd nog steeds is.

 

Tentoonstelling “75 jaar Leven in Vrijheid”: van 5 mei t/m 17 mei in de Protestantse kerk in Sijbekarspel.

Jaarvergadering: 9 mei 2020, locatie Kerk in Sijbekarspel (in tegenstelling tot eerdere aankondiging zijn datum en locatie gewijzigd).

 

Voor aanmelden van gesprekken of het beschikbaar stellen van materialen kunt u contact opnemen met bestuurslid Annie Vlaar-Oudeman, tel. 0229-591020, of mail naar annievlaaroudeman@gmail.com.