Open Monumentendag

Date: 8 september 2018

Time: 10:00 - 17:00 uur

Zaterdag 8 september kunnen er in het kader van Open Monumentendag in Sijbekarspel en Benningbroek een drietal monumenten worden bezocht.

 

De Hogelandshoeve, Het Hogeland 13 1654 JR, Benningbroek

Aan het einde van een nu doodlopende weg, de voormalige oude Ganker, in het buurtschap Het Hoogeland, staan een tweetal Westfriese stolpboerderijen uit het jaar 1875, de rechtse met als naam de Hogelandshoeve.
Ook voor 1875 is hier altijd bewoning geweest vanwege de hogere ligging van het land. In de 16e eeuw zou hier een herenhuis hebben gestaan. De naam van het huis of weg zou refereren aan de naam van de toenmalige eigenaar, de heer Hogeland of de heer Van het Hogeland, afkomstig uit het nabijgelegen Wognum.
Tot rond 1970 was de stolp in gebruik als kleinschalig veehoudersbedrijf, toen in handen van de familie Laan. Sinds 2003 hebben Han & Jay van de boerderij, nu verscholen tussen het groen van een inmiddels volwassen boerderijtuin, een oase van rust gecreëerd rondom hun passies: het verzamelen en verkopen van oud glaswerk en kristal uit Nederland en Europese buurlanden (periode 1910 – 1970), hun liefde voor het kweken van tuinkruidenplanten, het bereiden van ambachtelijke jams en chutneys en het organiseren van creatieve workshops.
In 2019 wordt de stolp hoogstwaarschijnlijk gerenoveerd, waarmee enkele karakteristieke elementen van dit gebouw verloren zullen gaan.
Meer info: www.hogelandshoeve.nl

 

De Veermanshoeve, Vekenweg 1, 1655 LJ Sijbekarspel

In het jaar 1647 stond er in Sijbekarspel op de Vekenweg no. 1, hoek Westerstraat, een stolpboerderij ‘De Veermanshoeve’. Nu in 2018 draagt deze stolp nog steeds die naam.
In het jaar 1772 is er in het verlengde van de koegang een stuk aangebouwd, de ‘staart’. Zo konden er wat meer koeien geplaatst worden. Ook hield men toen wat schapen en varkens en niet te vergeten de paarden.
Het was vroeger zo dat als de boerderij vrij van schuld was, er een mooie ronde schoorsteen op het dak van de boerderij kwam en dat is bij deze boerderij in 1871 gebeurd. Een prachtige schoorsteen met een mooie grote steen waar een met goud gekroonde koe op staat met de datum anno 1871.
Tijdens de verbouwing zijn er vier mooie, gave tegels en heel wat scherven uit 1650 gevonden. De tegels zijn ingelijst en hangen nu naast de kachel. Ook de oude, nog gave haardplaat heeft een mooi plekje gekregen.
Er werd altijd aan huis geslacht en de hammen en de worsten werden in de schoorsteen gerookt. Voor het laatst gebeurde dat in november 1945. Ook werd er altijd boter en kaas gemaakt. Maar dat is allemaal geweest. Het vee is weg en er wonen nu twee gezinnen. Wat voorheen de koegang was, is nu een mooie woning geworden.

 

Ned. Hervormde Kerk, Westerstraat 42, 1655 LB Sijbekarspel

De kerk dateert waarschijnlijk uit de eerste helft van de 12de eeuw en was van oorsprong een vereenvoudigde uitgave van de Michaelskerk op Wieringen. Een kerkzaal oost-west, met aan de oostkant achter de preekstoel een iets lager en smaller koor. In de 15de eeuw werd daar een stenen toren met dito spits voorgezet.
Toen in 1547 het dak vernieuwd moest worden, zijn de muren een meter hoger opgetrokken, zodat er gotische ramen in geplaatst konden worden. Het jaartal in het sluitstuk boven de preekstoel getuigt hiervan.
De koperen kroonluchters en de preekstoel dateren uit de 17de eeuw. In de gesneden panelen van de preekstoel zijn de wapens van Sijbekarspel (midden), Hoorn, Enkhuizen, Medemblik en Alkmaar te zien.
Begin 19de eeuw werd het koor afgebroken en de achtermuur dichtgemetseld. Niet lang daarna werd ook de toren afgebroken en vervangen door een dakruiter. Omdat de oude tufstenen, waar de kerk mee gebouwd was, slecht waren geworden, besloot men de hele buitenkant met cement te bepleisteren. In de zestiger jaren van de 20ste eeuw vond Monumentenzorg dat dat er weer af moest. Omdat de muur daar niet mooi onder vandaan kwam heeft men de muren ommetseld met oude handgevormde steentjes.
Het ‘van Dam’-orgel dateert uit 1883 en heeft nog zijn oorspronkelijke romantische toonzetting.
Tijdens Open Monumentendag wordt er koffie en thee in de kerk geschonken.