December 2022

Op 25 november was onze ledenbijeenkomst, het verslag hiervan volgt in de volgende dorpskrant. Tijdens deze bijeenkomst werd de nieuwe Kroniekgepresenteerd.
Het is ook deze keer een mooi boekje geworden, vol met persoonlijke herinneringen van oud-dorpsgenoten. Hierbij een korte beschrijving van een aantal artikelen.


Zowel Trix Rentenaar als Teo Bok schrijven over de Molenbuurt, de Tuinstraat en meer.
Sip Haakma vertelt over het boekhoudkantoor dat door zijn vader werd opgericht. Bij het lezen besef je hoe snel het tijdsbeeld verandert. En dit besef komt in de hele Kroniek terug.
Eens stond er aan het einde van Sijbekarspel een kapitale stolp ‘De Noorderhoeve’. In het eerste deel vertellen Marijtje en Jaap Posch over het leven en werken op deze boerderij.
Gerianne Helder denkt terug aan haar jeugd en beschrijft in het West-Fries het Kerstfeest van de zondagschool in het Witte Kerkje van Benningbroek. Cees Bakker duikt weer in de brandweergeschiedenis. Hij beschrijft de functie van de hooisteker.
Ook is er het levensverhaal van Zuster Martha Vriend (Zuster Ferdinanda). Zij werd missiezuster en werkte ruim 20 jaar in de sloppenwijken van Santiago, Chili. Wanneer ze in 1983 terugkeert naar Amsterdam komt ze bij een parochie met een afdeling voor Spaanssprekenden, waar ze werkt met gastarbeiders en prostituees uit Spanje en Latijns-Amerika.
Aan de Kerkelaan stond ook een boerderij, daar woonde de familie Bontekoning. De stolp is verbrand en verdwenen, de familie woont verspreid over het land. Janny Zijp-Bontekoning deed onderzoek naar de familiegeschiedenis. Vooral voor de lezers uit Benningbroek een interessant verhaal.


Deze nieuwste Kroniek is weer een waardevol boekje om te lezen of om te krijgen.
Cadeautip voor de feestdagen: Geef eens een lidmaatschap. Kosten €18, inclusief de Kroniek, 2x een bijeenkomst met interessante lezing, een dauwtrapwandeling en de vereniging is jaarlijks actief tijdens Open Monumentendag in onze dorpen.

Bezoek ook eens onze website www.lijnendoordetijd.nl.
Ons emailadres: info@lijnendoordetijd.nl.


Het bestuur wenst u allen, ondanks deze onzekere tijden, fijne feestdagen en een gezond en voorspoedig 2023.