December 2019

Najaarsledenbijeenkomst 

Skouwerkloppie 2019 voor Gré Appel-Benit.

 

Traditiegetrouw startte de bijeenkomst met een gezellige broodmaaltijd, uitstekend verzorgd door het personeel van de Vang. Ruim 40 leden lieten het zich heerlijk smaken met onderhand elkaar genoeglijk bijpraten.

Voordat het avondprogramma begon was er de uitreiking van het Skouwerkloppie. Deze keer was het Gré Appel die verrast werd en de oorkonde, gemaakt door Leentje Linders, in ontvangst mocht nemen. Gré is een stille kracht in ons dorp, besmet met het gemeenschapsvirus. Ze is een actief lid van de NBvP Vrouwen van Nu en van de Eigentijdse Vrouwen. Ze zit in de Commissie die excursies en uitjes organiseert, verzorgt heel vaak de kassadienst van zwembad ’t Ploetertje, was 26 jaar bestuurslid van de Begrafenisvereniging, waarvan een aantal jaren als secretaris. Ze springt bij op het bedrijf in de bollenpellerstijd en staat altijd klaar voor kinderen en kleinkinderen. Terecht dat zij dat klopje op de schouder krijgt.

Daarna was er de presentatie van de Kroniek 2019 door Anneke Helder. Ook deze keer een boekje met waardevolle interessante verhalen. Sonja Vlaar-Vriend bijt de spits af met het verhaal ‘Romantiek in Sijbekarspel’. Het speelt zich af in de jaren rond 1800 in en om de pastorie van de Protestantse Kerk. Daar verbleef toen regelmatig een select gezelschap van schrijvers, dichters en kunstenaars. Daarna vertellen Cees en Atie Jonker over hun huis en tuin, met als titel ‘Van bouwval tot droomhuis’. Er is een verhaal over hoe komt de boerderij ’t Keerpunt aan zijn naam, Rob Bijpost vertelt over zijn jeugdherinneringen aan de Kerkebuurt en Louis de Boer heeft zich verdiept in het onderwijs en de scholen over de periode van eind 18eeeuw tot nu. Gerianne Helder-Dekker schreef twee verhalen in het Westfries; ‘Staltijd’ en ‘Sint-Maarten’. Evert Oudt (1930-2017), die in zijn ‘pensioenjaren’ heel veel heeft opgeschreven, had nog een verhaal voor ons: ‘Van smederij tot Decorbouw’. Ook een vaste schrijfster is Gré Mantel. Zij ontdekte dat er ooit een café was in Sijbekarspel met de naam ‘Het Fortuin’. Van de hand van Derk Mekkering is het artikel ‘Herinneringen aan mijn geboortehuis S20, deel 3’ en Annie Vlaar-Oudeman heeft een verslag geschreven over ‘Dauwtrappen 2019’.
Alle schrijvers hartelijk dank. Door hun verhalen blijft de geschiedenis bewaard voor het nageslacht.

De avondlezing ging over A.T. van Wijngaarden, de stadsarchitect van Medemblik. De heer de Vries heeft bij gelegenheid van zijn 200egeboortejaar een boek geschreven. Naast zijn werk in Medemblik kreeg Van Wijngaarden ook in andere Westfriese gemeenten opdrachten voor het ontwerpen en tekenen van gebouwen. In Benningbroek zijn dat de consistoriekamer aan het Witte Kerkje en de school met onderwijzerswoning. In Sijbekarspel de school en onderwijzerswoning waar Leentje Linders woont en haar atelier heeft. Een boeiende lezing!

 

Cadeautip voor de feestdagen:
Een lidmaatschap van de historische vereniging incl. de Kroniek voor  €18,
de Kroniek is los €15, of
het ‘Dorpsdruppie’, een heerlijk likeurtje voor €9, verkrijgbaar in ’t Winkeltje en bij de voorzitter.

 

Het bestuur wenst al haar leden mooie feestdagen en een prettige jaarwisseling.