December 2017

Afbeelding2

Het Skouwerkloppie 2017’ is voor Annie en Kees Wijtman.

Traditiegetrouw is er in november de najaarsbijeenkomst. Deze begint in de middag. Na de koffie en het bijpraten worden er filmbeelden vertoond van recente activiteiten. Om 6 uur serveren Bob en Jantien een heerlijke Westfriese broodmaaltijd.
Het avondprogramma begint met de uitreiking van het ‘Skouwerkloppie’. Dit ‘kloppie’ is voor dorpsgenoten die op een bijzondere wijze betrokken zijn bij onze dorpssamenleving.
Het bestuur van de Historische Vereniging is van mening dat dit van toepassing is op Annie en Kees Wijtman, het kostersechtpaar van het meest markante en bekende gebouw van Benningbroek: het ‘Witte Kerkje’. Al 33 jaar bepaalt het kerkje het ritme in hun leven. Vakanties worden hierop afgestemd. Ze hebben al vele restauraties doorstaan, elke keer weer heel veel stof geruimd en de kerk in orde gemaakt voor de eredienst. Ook staan zij klaar bij een huwelijk of overlijden met het luiden van de klok, het koffiezetten en schoonmaken. De laatste jaren kregen zij ook te maken met een veranderend kerkgebruik; er werd een nieuwe manier gevonden om de kerk wat meer in de spotlights te zetten. Als erkenning en waardering zetten wij nu Annie en Kees in de spotlights, voor hun liefde voor het gebouw en hun trouw aan het kosterswerk voor de kerk.
Het ‘Skouwerkloppie 2017’ is voor Annie en Kees Wijtman. Van harte gefeliciteerd.

Op de najaarsbijeenkomst is ook de presentatie van de nieuwe Kroniek 2017.
Het is ook deze keer een bijzondere uitgave geworden, met verhalen van lang geleden, of van ‘vroeger’; het zit nog in onze herinnering, maar hoe was het ook al weer! Zoals het artikel, geschreven door Frank Irgolitsch. Zijn vader Franz Hans werd in 1912 in Chemnitz in Duitsland geboren. De ouders van Franz Hans overlijden en na de eerste wereldoorlog komt hij als wees, samen met veel ondervoede en verwaarloosde kinderen per trein naar Nederland. Ook toen werd huis en haard verlaten met hoop op een betere toekomst.
Nog meer mensen beginnen een nieuw leven in Sijbekarspel. Lees het verhaal van 13 bewoners van het eerste uur uit de Burgemeester Elmersstraat.
Dan een artikel van Netty Wassink. Op de vlucht voor het wassende water in de Wieringermeer kwam zij aan het einde van de tweede wereldoorlog in Sijbekarspel terecht. De versjes in haar poëziealbum zijn een tastbare herinnering daaraan.
Onze vaste schrijvers Gré Mantel, Evert Oudt, Derk Mekkering en Louis de Boer zijn ook weer vertegenwoordigd. Gré schrijft over het leven van de familie Waterdrinker. Ariën Waterdrinker vestigt zich hier in 1907 als timmerman en wagenmaker, maar verkoopt ook tweedehands fietsen. Een mooi tijdsbeeld van deze familie. Evert ziet vanuit zijn kantoortje hoe het maaien van het gras tegenwoordig gaat en mijmert over die goeie oude ‘hooitijd’. Derk haalt herinneringen op aan zijn geboortehuis, een bijzondere arbeiderswoning op Westerstraat 6. Louis de Boer gaat met zijn onderzoek over het Westeinde van Benningbroek wel vier eeuwen terug tot 1651. Aan de hand van oude kaarten zien we de veranderingen.
Verder een artikel over ‘Muziek bij Kaarslicht’ van Atie Jonker. Zij schrijft over hoe het begonnen is en waarom het geëindigd is. Een mooi verhaal met veel foto’s.
In februari 1961 heeft een indrukwekkende poppententoonstelling plaatsgevonden in de NH-kerk van Sijbekarspel. Zo begint Alwine Kerkhof-Troost haar verhaal. Ze vertelt over haar moeder, die kosteres was van de kerk.
Deze Kroniek is echt uniek. Voor de oudere lezer roept het herinneringen op, voor de jongere lezer is het een leerstuk geschiedenis over onze dorpen.

Wordt lid van onze Historische Vereniging: € 17,50 per jaar, incl. de Kroniek.

Tips voor een weggeef cadeautje:
De Kroniek: € 12,50
Een kruikje Dorpsdruppie: leden € 7,50, niet-leden € 9,50
Dvd ‘Lijnen door de Tijd’: € 30,-
Dvd Oude dorpsfilms: € 20,-

Het bestuur van de historische vereniging wenst u allen fijne feestdagen.

NB: i.v.m. de datum waarop de copy voor de dorpskrant ingeleverd moet worden, is dit artikel vooraf geschreven.