Augustus 2021

Op zaterdag 11 september vindt de landelijke Open Monumentendag plaats. Deze dag heeft tot doel de publieke belangstelling voor monumenten en andere karakteristieke en beeldbepalende panden te vergroten. Door corona is er dit jaar minder aanbod van openstellingen.

Zoals altijd is de Protestantse Kerk van Sijbekarspel open voor bezichtiging. De kerk is een rijksmonument en dateert waarschijnlijk uit de 12eeeuw.

Door de historische vereniging is in de kerk een tentoonstelling gemaakt over ’75 jaar vrijheid’. Deze kon vorig jaar niet doorgaan wegens corona. De basis van deze tentoonstelling zijn een aantal informatieborden over de oorlogsjaren in West-Friesland en in Sijbekarspel en Benningbroek. Daarnaast wordt het ‘onderduiken’ extra benoemd. Op een kaart van de Dorpsstraat wordt zichtbaar gemaakt waar onderduikers allemaal stiekem een plek vonden.
Het thema van Open Monumentendag 2021 is ‘Mijn monument is jouw monument’. Dit is wonderwel van toepassing op deze tentoonstelling. Wij vertalen het naar ‘Mijn huis is jouw huis’.

Verder hebben we foto’s en verhalen van bruidsparen die in de oorlogsjaren getrouwd zijn. Daarop is weer van toepassing het begrip ‘mijn en jouw zal nu samen ons zijn’.

Dat sluit weer naadloos aan bij het verhaal van evacués na de onderwaterzetting van de Wieringermeerpolder op 17 april 1945. Toen vonden 22 mensen onderdak bij de familie Stins op het Hogeland. Zij kwamen daar met paard en wagens met daarop huisraad, machines en wat ze zo gauw nog konden redden. Een verslag van deze angstige dagen en de vlucht voor het water is in het bezit van Cees Stins. Hij vertelt hierover.

Aan de Westerstraat is op zaterdag ook de monumentale boerderij ‘Akerendam’ open voor een rondleiding.
Begin september komt er huis-aan-huis weer de mooie informatiekrant met alle te bezichtigen panden en openingstijden in de gemeente Medemblik. Pak de fiets of auto en ga langs de vele mooie panden. Zo laat u zien dat de inzet voor behoud van hun monument door u wordt gewaardeerd.

Onze openingstijden, zoals die nu zijn gepland:
Vrijdag 10 september: officiële opening tentoonstelling, speciaal voor onze leden
Zaterdag 11 september: van 11.00 tot 17.00 uur
Zondag 12 september: van 14.00 tot 17.00 uur
Alles onder voorbehoud van de dan geldende coronaregels.