Augustus 2018

Tegels, Souvenirs en Delfts Blauw
Zaterdag 8 september is het Open Monumentendag, met als thema “In Europa”.
De volgende gebouwen zijn die dag van 11.00 tot 17.00 uur te bezoeken:

De Veermanshoeve, Vekenweg 1, Sijbekarspel. Deze boerderij vindt zijn oorsprong in 1647 en wordt momenteel bewoond door twee gezinnen;

De Hogelandshoeve, Het Hogeland 13, Benningbroek. Deze boerderij dateert uit 1875 en wordt sinds 1970 bewoond door Han en Jay. Rondom het huis bevindt zich een volwassen boerderijtuin. Binnen is een bijzondere glasverzameling opgesteld, niet alleen voor bezichtiging, maar vele items zijn ook te koop.

Ned. Hervormde Kerk, Westerstraat 42, Sijbekarspel. De kerk dateert waarschijnlijk uit de eerste helft van de 12de.  Tentoonstelling van Delfts Blauw, Tegeltjes en Souvenirs. Tijdens Open Monumentendag wordt er koffie en thee in de kerk geschonken

Het is voor ons als bestuur van de Historische Vereniging een uitdaging om het mooie oude, dat er in onze dorpen is, te koppelen aan het thema “Europa”. Waar zijn of waren wij Nederlanders goed in? Wat is bekend over onze grenzen heen? Dat is onder andere Delfts Blauw aardewerk. Zo kwam het idee om een verzameling Delfts Blauw tentoon te stellen in de kerk van Sijbekarspel. Daarom een oproep aan onze leden en dorpsgenoten: Heeft u Delfts Blauw aardewerk en mogen wij dat gebruiken voor de tentoonstelling op Open Monumentendag, neem dan contact met ons op.

Dan zijn er nog Tegeltjes, soms ook Delfts blauw of paars of in nog meer kleuren. Ook dat zou een onderdeel kunnen zijn van de tentoonstelling. Als laatste willen wij onder de aandacht brengen: Souvenirs. Heeft u een herinnering meegebracht van uw reizen of vakantie in Europa of in eigen land; ook deze zouden wij een plekje willen geven op de tentoonstelling. Misschien heeft u wel een drie-in-één: een Delftsblauwe tegel, dat ook nog een souvenir is! Laat het één dag “te pronk staan” in de Ned. Hervormde Kerk van Sijbekarspel. Contactpersoon: Annie Vlaar, tel. 0229-951020, email: annievlaaroudeman@gmail.com.