April 2019

Jaarvergadering

Op vrijdag 5 april 2019 houdt de Historische Vereniging haar jaarvergadering. Omdat De Roode Leeuw geen vergaderlocatie meer is, is de bijeenkomst in het Witte Kerkje van Benningbroek. Op deze vergadering legt het bestuur verantwoording af over de activiteiten en de financiën van het afgelopen verenigingsjaar.

 

Na de pauze is er een lezing, verzorgd door de heer Ton Pronk, voorzitter van de Oudheidkundige Vereniging Medenblick. Aan de hand van foto’s maken we een wandeling door het Medemblik van nu. De tocht brengt ons langs vele historische panden en plaatsen, waarvan de geschiedenis wordt verteld.

 

Wij, de inwoners van Sijbekarspel en Benningbroek, zijn niet direct gericht op Medemblik om te winkelen en boodschappen te doen. Dat was van oudsher zo gegroeid. Denk maar eens aan de vroegere bodedienst van Wouter Scheer, de jaarlijkse Koemarkt en een boter- en kaasmarkt; dat was allemaal in Hoorn. Maar Medemblik had een kasteel en een tuinbouwveiling en het grote stoomgemaal “De Vier Noorderkoggen”. Deze was belangrijk voor de waterhuishouding in ons gebied. De zetel van het waterschap was gevestigd in Medemblik. In de stad en langs de havens zijn nog vele oude gebouwen en riante herenhuizen, die de rijkdom uitstralen van vroeger tijden.

 

De Geschiedenis van deze mooie Zuiderzeestad is zeker de moeite waard om te leren kennen. De leden krijgen een uitnodiging voor deze avond, overige belangstellenden zijn van harte welkom voor de lezing, die rond 21.00 uur begint.

 

Datum: vrijdag 5 april 2019

Plaats: ’t Witte Kerkje, Benningbroek

Aanvang jaarvergadering: 20.00 uur, zaal open: 19.30 uur

Aanvang lezing: 21.00 uur (deze is ook toegankelijk voor niet-leden)

 

Volgende activiteiten:

8 juni: Dauwtrappen

14 september: Open Monumentendag

15 november: Najaarsledenbijeenkomst