Juni 2021

Op de zaterdag voor Pinksteren is het traditie dat de historische vereniging een dauwtrapwandeling organiseert. Maar we leven nog steeds in een samenleving met beperkingen, dus was dit niet uitvoerbaar. Toch wil ik u een verhaal vertellen, dat tijdens deze wandeling centraal zou staan.

Meer dan een jaar geleden kreeg de vereniging een kogelpot cadeau van de kraanmachinist Sipke de Vries uit Westwoud. Hij vertelde dat hij in 1978/1979 met zijn kraan aan het werk was op het land van de toenmalige eigenaar Cor en Lies Appel-Benit. Dit land ligt aan de noord-oostkant van de Dr. De Vriesstraat achter de huisnummers 39-41. Nu hoort het land bij het bedrijf van Aris en Claudia Appel-Kraakman.
Sipke vertelde dat hij bij het graven ineens verschillende lijnen en kleurverschillen zag in de grond. Nieuwsgierig ging hij voorzichtig verder met zijn handen en een klein schepje, waarbij er een pot tevoorschijn kwam. Zijn maten riepen ‘het is koffietijd’, maar Sipke gebaarde, ik kom wel. Hij pakte zijn vondst voorzichtig in, misschien wel met zijn eigen jas en nam het mee naar huis. Daar ging hij op zoek naar informatie.

De grijze pot van gebakken klei is een zgn. kogelpot. Deze zijn wel meer gevonden in West-Friesland. De pot is rond met een beetje een bolle bodem en opstaande hals. Deze werd gebruikt als kookpot en/of als voorraadpot. Door die bolle vorm bleef de pot gemakkelijk in as of zand staan.
Sipke mocht zijn pot houden, want in de musea zijn er al genoeg. Vanaf de tijd van vinden tot ongeveer een jaar terug heeft hij er op gepast. Toen vond hij dat de tijd gekomen was om deze terug te brengen naar zijn thuisgrond.

De gevonden kogelpot is een vroeg exemplaar van dit type pot, zonder versieringen. Hij kan gedateerd worden uit het tijdvak 10e en 11e eeuw. In die tijd was er dus bewoning op dit land, wat onderdeel is van een kreekrug. Een kreekrug is een hoger gelegen zone in een voormalig wadgebied en kan wel 100 meter breed en kilometers lang zijn. Deze kreekrug loopt vanuit Nibbixwoud over de Wijzend via het midden van de Kerkelaan achter de boerderij van Slagter richting Abbekerk en Aartswoud. Je kunt duidelijk voelen dat de weg hier omhoog loopt. Het Witte Kerkje in Benningbroek en de boerderij van Slagter staan ook hoog. Het krekenland is nog goed te zien achter de woning van dokter Westerveld langs de A7 en bij Jacob Swier langs de Tuinstraat. Over dat land met zijn hoogtes en dieptes valt nog veel meer te vertellen.
Een uitgebreid artikel over de kogelpot en het land komt in de Kroniek van 2021.

Nieuwsgierig geworden? U kunt lid worden van de vereniging. Aanmelden kan via het emailadres of bij de voorzitter Lou Klaver, 0229-591290. Kosten Kroniek + lidmaatschap €18.
Bezoek eens onze website www.lijnendoordetijd.nl.
E-mailadres: info@lijnendoordetijd.nl

Rectificatie:
In de vorige dorpskrant stond het oorlogsverhaal over Jacob Groot. Dit moet zijn Jacob de Groot.